preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje u Zadru

O Šimunu Kožičiću Benji

Šimun Kožičić Benja


Za sve one koji ne znaju ništa o osobi čije ime nosi naša škola, pripremili smo nešto zanimljivo.
Šimun Kožičić Benja rođen je oko 1460. godine u Zadru, u jednoj od najuglednijih plemićkih porodica. Roditelji su mu namijenili mač i štit, ali je on izabrao drugačiji izbor.
Vojničke atribute zamijenio je perom i knjigom, a umjesto vojničkog ruha oblači svećeničko.
Kožičić je napisao poznato djelo «Psaltir». «Psaltir» je zapravo knjižica-molitvenik u kojoj se nalaze neke osnovne kršćanske molitve, te neki psalmi i druge pjesme za moljenje i pjevanje na misi. Takve su knjižice bile ujedno i početnice iz kojih su pripravnici za svećeničku službu i drugi vjernici učili čitati. Na prvoj stranici Kožičićeva «Psaltira» sasvim na vrhu stranice nalazi se azbuka, tj. popis svih hrvatskih slova napisan hrvatskim glagoljskim pismom. Zatim dolaze molitve Očenaš, Zdravo Marijo i početak Vjerovanja apostolskog.

Godine 1502. postaje zadarski kanonik i upravitelj crkve Sv. Ivana izvan luke u Zadru, a 1509. godine biskup modruški. Na lateranskom koncilu u Rimu 1513. godine Šimun Kožičić Benja govori o nevoljama svoje domovine(De Croatae desolatione-Osamljena Hrvatska) i traži pomoć. Nakon što su Turci upali u Modruš, Benja odlazi u Rijeku gdje 1530. godine osniva glagoljsku tiskaru.

Do 1531. godine tiska još 5 glagoljskih knjiga: «Oficij rimski»(molitvenik), Knjižice krsta»(mali ritual), «Misal hruacki»(misal), »Knjižice od žitija rimskih arhijerov i cesarov»(povijesno djelo o rimskim papama i carevima), «Od bitja redovničkog knjižice»(priručnik o tome kakav treba biti redovnik):

Godine 1532. preselio se u Zadar gdje je umro u ožujku 1536. godine. Sahranjen ju u crkvi Sv. Jerolima na Ugljanu, a njegov je brat Ivan Donat ondje postavio nadgrobni spomenik. Retrospektivni portret biskupa Šimuna Kožičića Benje nalazi se u Narodnom muzeju u Zadru.


 

POPIS UDŽBENIKA
Kalendar školske godine
CMS za škole logo
Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje u Zadru / Asje Petričić 7, HR-23000 Zadar / os-skbenje-zd.skole.hr / ured@os-skbenje-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju