preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje u Zadru

 > 4. razredi
Od špilje do mlina i kruha

Učenici 4. a i 4. d razreda u pratnji svojih učiteljica Marijane Šarić i Željke Perinčić  bili su na jednodnevnom izletu u špilji Vranjači i Solinu.

Po dolasku u selo Kotlenice u blizini Dugopolja otišli smo do špilje i upoznali se s gospodinom Punda koji je vlasnik zemljišta na kojem se špilja nalazi. Obilazak špilje potrajao je oko sat vremena. Učenici su saznali kako je špilja pronađena, kad je uređena za posjećivanje, kako se ponašati u špilji, još su saznali sve o sigama i  životinjama u špilji.

Po završetku razgledavanja, te nakon kraćeg predaha, puni dojmova uputili smo se Solin u Gašpinu mlinicu,  jednu  od rijetkih još sačuvanih mlinica na rijeci Jadro.Gašpina mlinica građena je početkom 18.stoljeća. U dokumentima se prvi put  spominje davne 1711.godine. Obnovljena je 2008. godine.Učenici su razgledali stare alate, odjeću i predmete  koje su koristili naši stari. Vidjeli su kako se melje žito  te kako snaga vode i danas pokreće mlinove. Posjet mlinici imao je edukacijski cilj u vidu predavanja i kreativne radionice.

Igru smo ostavili za kraj na prekrasnoj livadi u Solinu na Gospinom otoku.


Škola u prirodi 4. b, 4.c, 4.e 4. Puntamika

Učenici 4.b,4.c,4.e i Pumtamike zajdedno s učiteljicama bili su u 4-dnevnoj Školi u prirodi-Hrvatsko zagorje.

U bogatom su  programu posjetili prelijepa Plitvička jezera,glavni grad Zagreb/Tehnički muzej. U Krapini smo se vratili u proslost našeg planeta te pomnije upoznali našeg neandertalca kroz suvremeni muzej.

Otkrivene su nam i legende dvorca Trakošćan i planine Klek koja se uzdigla iznad grada Ogulina. Svijetom strasnog Stribora,Tintilinića,Kosjenke i Regoča proveli su nas domaćini Kuće bajki naše Ivane Brlić Mažuranić. Svoj izlet ovjekovječili su u nezaboravnim fotografijama.


Iz naših učionica...

Integrirani dan voda u 4. a razredu

Učenici 4. a razreda sa svojom su učiteljicom Marijanom Šarić u petak 20. ožujka 2015. kroz mnoštvo različitih aktivnostina satovima hrvatskog jezika, prirode i društva i matematike obilježili Svjetski dan voda. Cilj svih aktivnosti bio je međusobnim prožimanjem različitih nastavnih sadržaja potaknuti učenike na stvaranje ispravnog stava o važnosti vode za život na zemlji te ih osposobljavati za njezino čuvanje i zaštitu.

                                                          

                                                                 

Učenici 4. a razreda na zanimljiv su način ponovili znanje o ljudskom tijelu, organizmu i organima. Osim što su ovakvim radom razvijali sposobnosti promatranja, istraživanja, opisivanja i logičkog zaključivanja, učenici su bili potaknuti na razvijanje svijesti o odgovornom ponašanju prema svom zdravlju,  te su izradili mali atlas ljudskog tijela.

 

 

Hrvatska prošlost u 4.a razredu učiteljice Marijane Šarić - učimo i ponavljamo gradivo kroz igru.

 

Dan jabuka

Povodom Dana jabuka, 20. listopada učenici 4. e razreda uz podršku svoje učiteljice Gordane Šarić i domara Jose Grbića zasadili su sadnicu jabuke u školskom vrtu. Pokazali  su vještinu rada s krampom, lopatom i grabljama. Učenici će kroz godišnja doba pratiti rast stabla te razvoj ploda od cvijeta do jabuke, neposrednim promatranjem i opažanjem.Ovi mališani kroz četiri razreda okušali su se i naučili osnove sijanja, sadnje cvijeća, te sadnica višnje i jabuke. Nadamo se da će sjeme ljubavi prema biljkama i prirodi širiti i izvan školskih učionica.

I

Integrirani nastavni tjedan u 4. e

Izrada ručnih radova u 4. e

Učenici 4. e razreda sa svojim su se roditeljima i učiteljicom Gordanom donijeli su i izložili svoje ručne radove, radove baka, prabaka. Pored baka i mama poduku iz pletenja pokazali su i tate.Naučili su mališane osnove šivanja, vezenja i  izradu cofleka od vune.

 


Terenska nastava

Zelena dota

Učenici 4.c razreda sa svojim su učiteljicom Sandrom Tomić sudjelovali u edukativnom programu "Zelena dota". U Perivoju Vladimira Nazora istraživali su vrste i karakteristike biljaka, te uz aktivnosti slušanja, opažanja, jezičnog istraživanja i praktičnog rada obradili teme iz nekoliko nastavnih područja.

Posjet  rasadniku Cerodol

Rasadnik  Cerodol  posjetili su učenici 4.a i 4.d razreda sa svojim učiteljicama Marijanom Šarić i Željkom Perinčić.

Gospođa Vesna pružila je učenicima korisne informacije o biljnim vrstama karakterističnim za mediteransko podneblje, o karakteristikama sezonskog cvijeća i trajnica, načinu početka i završetka proizvodnog procesa bilja te održavanju i sadnji bilja. Isto tako pojašnjene su funkcionalnosti napredne tehnologije koja se koristi u proizvodnji rasadnika Cerodol i to način na koji radi grijanje plastenika, podizanje i spuštanje bočnih stranica te krova plastenika, prskanje u svrhu zalijevanja te ostale zanimljive pojedinosti. Učenici su istraživali i prepoznavali  i opisivali pojedine biljne vrste iz svoga herbarija te usvajali znanja potrebna za očuvanje prirode.

 

 

Učenici 4. e razreda s učiteljicom i roditeljima na jednodnevnom izletu

U subotu 3. svibnja učenici 4.e razreda i njihovi roditelji organizirali su s učiteljicom Gordanom Šarić jednodnevni izlet na rijeci Zrmanji. Na odredištu organizirano su krenuli u akciju. Tate su pripremili vatru, meso za gradelanje, mame s učiteljicom salatu i desert, a djeca su se bavila otvaranjem šatora. Nakon dobre spize, druženja za stolom odigrali su svi zajedno graničare,zaigrali  i tenis, badminton, uno i i neke nove novonastale igre poput malih istraživača prirode koji su se bacili u ozbiljnu potragu za prepoznavanjem i otkrivanjem biljnog i životinjskog svijeta. Po povratku su obišli obiteljsko gospodarsko imanje Minja, gdje su  razgledali nojeve, paunove, magarce i konje, zečeve, divlje svinje, klokane i majmune.

 

Festival znanosti

Učenici 4. c i učitelica Sandra Tomić u suradnji sa Sveučilištem Zadar i ove godine obilježili su Festival znanosti . Praktičnim  aktivnostima  djeca su ponovila sadržaje  prirode i društva o uvjetima života. Nakon upoznavanja procesa kruženja vode u prirodi i prezentacije ronilačke opreme, djeca su se zaputila u sveučilišni laboratorij kako bi pomoću mikroskopa otkrila što sve živi u kapljici mora, te utjecaj Sunca na život ljudi i životinja. Budući istraživači crtežom su prikazali kruženje vode u prirodi te izradili hranidbeni lanac

 

Pozdrav proljeću

Učenici 4.b i 4. c razreda sa učiteljicama Martinom Čulinom i Sandrom Tomić otišli su u obližnji park Vruljica kako bi obilježili prvi dan proljeća. Zabavili su se igrajući  staru igru povlačebja konopca i trkali u vrećama. Brali su i prve tratinčice,uživali na proljetnom suncu.

 

Četvrtaši na Puntamici obilježili prvi dan proljeća, Svjetski dan voda, Svjetski meteorološki dan, te pomraćenje Sunca

U petak 20. ožujka učenici 4.e razreda sa svojom su učiteljicom Gordanom Šarić proveli integrirani nastavni dan kroz terensku nastavu kojim su obilježili prvi dan proljeća, Svjetski dan voda i Svjetski meteorološki dan, te pomraćenje Sunca.

U jutarnjim satima četvrtaši su se uputili u DHMZ- Državni hidrometeorološki zavod Puntamika, a na putu su se zaustavili na Uskoku gdje su proveli .jutarnje razgibavanje, natjecali se u bacanju oblutaka u more te su proveli vježbu orjentacije uz pomoć kompasa.

            U Meteorološkoj postaji Puntamika dočekao ih je meteorolog g. Željko Kraljev.

Okruženi raznim instrumentima – termometrom, barometrom, higrometrom, kišomjerom, geotermometrom, aerometrom... doznali su iz prve ruke na koji se način svakodnevno mjeri temperatura, vlaga, tlak zraka, količina padalina, brzina vjetra, temperatura tla.

Učenike je posebno zanimalo objašnjenje za pomračenje Sunca koje se u to vrijeme odvijalo na nebu.

            Učenici su utvrdili  svoje znanje i povezali ga sa novim informacijama o sastavu zraka, životnim uvjetima- Suncu, zraku i vodi koje su prethodno usvojili kroz sadržaje prirode i društva.

            Nakon meteorološke postaje uputili su se do obližnjeg svjetionika Oštri rat gdje su marendali i svoje doživljaje primorskog zavičaja pretočili u likovne radove.

Na povratku su posjetili četvrtaše PŠ Puntamika s kojima su se se razgibali na školskom igralištu. Svoje su utiske prenijeli u izvještaj s terenske nastave, a svoje djetinjstvo obogatili za nova iskustva, znanja, prijatelje te radost i zadovoljstvo ovakvom nastavom održanom u prirodi koja će zasigurno ostati u njihovom sjećanju.

 

 

 

Terenska nastava 4.b i 4. e

4.b i 4.e razred sa svojim učiteljicama Martinom Čulinom i Gordanom Šarić obišli su Grad Knin, Kninsku tvrđavu, farmu konja Happy horse i Konjički klub Kolan gdje su  razgledali domaće životinje i jahali konje.  Na čistom zraku i  burnom vjetru  odigrali su i nogometnu utakmicu .                                                                                  .      

Fotografije možete pogledati u foto-galeriji.


Naši likovni radovi

4. a

Učiteljica: Marijana Šarić

 

 

 

 

4. c

Učiteljica: Sandra Tomić

 

 

 

4. d

Učiteljica: Željka Perinčić

 

 

 

4. e

Učiteljica: Gordana Šarić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Razredna druženja

Druženje za Majčin dan u 4. c

Proslava Majčinog dana uz razredni kulinasrki show Tri,dva,jedan.kuhaj! Spremala se voćna slata i sendviči iz mašte.

Druženje u 4. e

U petak 28. ožujka 2015. učenici 4.e razreda sa svojom su učiteljicom Gordanom Šarić ugostili roditelje, prijatelje,  braću i sestre. Priredbu su vodili učenici koji su spretno najavljivali točke, a izmjenjivale su se recitacije, igrokazi,pjesma i ples. Učenici i roditelji pripremili su domaće pogače i recepte po kojima su ih pripremili. Pokazalo se i znanje iz  prirode i društva na temu proljeće gdje su se  roditelji i  učenici  ozbiljno dali u rješavanje kviza znanja. Svi zajedno svoju su kreativnost iskazali kroz likovnu radionicu na kojoj su izrađivali Uskrsne čestitke, košarice za pisanice, zeko-torbicu za slatkiše, cvijeće od kartonske ambalaže i leptire.

 

 

Božićna priredba u 4. a

Učenici 4.a razreda  sa svojom su učiteljicom Marijanom Šarić pripremili razrednu priredbu za svoje roditelje.

 


Likovna radionica četvrtih razreda

Voditeljice: Željka Perinčić i Marijana Šarić

 

Likovna radionica izrade maski

Venecija, grad nadaleko poznat po karnevalu i predivnim maskama prilicno je daleko pa su učenici 4. a i 4. d razreda sa svojim učiteljicama Željkom i Marijanom  u karnevalsko vrijeme  na likovnoj radionici pokusali sami ozivjeti  ozracje venecijanskih ulica.

Kako bi  se što bolje pripremili za izradu maski učenici su istražili upute  o izradi izvornih venecijanskih maski. Zatim su uzeli stvar u svoje ruke. U tehnici kaširanog i bojanog papira u nekoliko dana dobili su kalupe maski  koje su nakon sušenja ukrašavali.

 


 

 

 

 

 

Voditeljica Sandra Tomić


4. e u Domu za djecu i mlade

Učenici 4. e razreda sa svojom su učiteljicom Gordanom Šarić posjetili su štićenike Doma za djecu i mlade te im uručili igračke i slatkiše koje su prikupljali učenici  svih četvrtih razreda tijekom prosinca.

Uz donaciju razveselili su prisutne Božićnim igrokazima, recitacijama i pjesmama, a zajedno su odigrali stolni nogomet i stolni tenis te se počastili slatkišima i sokom.

U znak zahvalnosti dobili su mandarine kojima je Djed Mraz darivao četvrtaše. Pohvalio je djecu na dobrim djelima koje čine kao i donaciji koju su prikupili za štićenike Doma.


Božićna priredba 4. e u Cartasu

18. prosinca učenici 4. e u pratnji svoje učiteljice Gordane Šarić  održali su Božićnu priredbu u Caritasu - Pučkoj kuhinji za roditelje palih branitelja Domovinskog rata. Pozdravnu riječ podrške prisutnima je uputio nadbiskup Želimir Puljić.Zahvalio se učenicima koji su s radošću darivali prisutne igrokazima, recitacijama i pjesmom, a nadbiskup ih je darivao čokoladama i molitvenikom.Nakon Caritasa učenici su se odmorili i zaigrali nogomet na obližnjem igralištu, a potom se uputili u Dom za djecu i mlade.


Večer matematike


Sretan ti rođendan grade!


Dan otvorenih vrata

Učenici 4.c i 4.b razreda sa svojim učiteljicama Sandrom Tomić i Martinom Čulinom posjetili su  Dom za slabe i nemoćne Zadar i uveseli štićenike doma igrokazom  "Oraško i Mrvica" te  prigodnim recitacijama.

 

Zajednički nastup djece i roditelja 4. e razreda učiteljice Gordane Šarić, koordinatorice ovogodišnjeg Dana otvorenih vrata.

 

Humanost u likovnom izričaju likovne radionice  4. a i 4. d razreda učiteljica Željke Perinčić i Marijane Šarić.


ŠKOLA U PRIRODI 4.a i 4.d

Učenici 4.a i 4.d razreda sa svojim su učiteljicama Marijanom Šarić i Željkom Perinčić  boravili u školi u prirodi 28.i 29.  listopada 2014.

 

Po dolasku u Kuterevo, selo u podnožju sjevernog Velebita, na samoj granici Parka prirode Velebit, ljubazni su ih domaćini OPG Butina dočekali toplim kruhom pečenim na listovima kupusa. 

       

Zatim su posjetili utočište medvjeda gdje su pomogli volonterima u  izradi putokaza.

   

 

Slijedila je radionica mužnje koza i pravljenja kozjeg sira.

 

Barba Tomislav upoznao je djecu s procesom kiseljenja kupusa.

   

 

Dangubica Kuterevka je glazbalo s 4 ili 5 žica, dugim vratom i kruškolikim tijelom. Najčešće se izrađuje od drveta stabla javora koje stolari pronalaze u šumi. Okušali smo se i u izradi tog instrumenta.

 

Put smo nastavili do izvora Gacke, do Majerovih mlinica koje još odolijevaju kao ostaci narodnog graditeljstva. Tu smo osluhnuli zvukove starih vodenica, klopot mlina i upoznali se s  procesom proizvodnje brašna.

 

Sljedećeg dana upoznali smo prirodne i kulturne ljepote Ogulina, poput  Đulinog ponora, mjesta gdje ponire rijeka Dobra. Ime ponora vezano je uz legendu o Đuli ili Zulejki, koja se u ponor strmoglavila zbog nesretne ljubavi. Obišli smo bogate muzejske zbirke Zavičajnog  muzeja grada Ogulina smještenog  u Frankopanskom kaštelu.

  

Najzanimljivija je ipak bila Ivanina kuća bajke gdje su djeci na kreatvan  način predstavljene  bajke najznačajnije hrvatske spisateljice bajki, Ivane Brlić-Mažuranić, rođene u Ogulinu 1874. godine, kao i bajke brojnih drugih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca. Radionica je  obuhvaćala dva dijela: grupno slaganje puzzla kojima se dobije jedna bajka i natjecanje u predstavljanju dobivene bajke (zvukom, pokretima ili govorom).

  

Pravi biser ogulinskog kraja je jezero Sabljaci. Tu su djeca sudjelovala u mnoštvu natjecateljskih igara, te čula brojne legende o nastanku Kleka, klečkim vješticama i vilinskoj vodi.

 

Dva je dana proletjelo u trenu ali svima će u sjećanju ostati lijepi trenuci  učenja i druženja sa prijateljima, učiteljicama i voditeljicom putovanja Ivom Čakarun.

 

Škola u prirodi - film

Prilog iz Dnevnika

 


Četvrtaši u CineStaru

Učenici 4.b, c i e razreda sa svojim su učiteljicama Martinom Čulinom, Sandrom Tomić i Gordanom Šarić posjetili CineStar i pogledali idječji grani film Pas Padsey.

Lutanje po londonskim ulicama i neizvjesni obroci postaju prošlost za kudravog psića Pudseyja nakon što ga udome Molly, George i Tommy. No, njihov idiličan obiteljski život nije dugoga vijeka, jer se djeca s majkom Gail ubrzo moraju preseliti iz Londona u uspavano seoce Chuffington u kojem je život potpuno drugačiji. Lutanje po londonskim ulicama i neizvjesni obroci postaju prošlost za kudravog psića Pudseyja nakon što ga udome Molly, George i Tommy. No, njihov idiličan obiteljski život nije dugoga vijeka, jer se djeca s majkom Gail ubrzo moraju preseliti iz Londona u uspavano seoce Chuffington u kojem je život potpuno drugačiji.Nakon povratka u školu učenici 4. e oblikovali su svoje doživljaje te zajedno napisali pjesmu o Psu Padseyu.

Priloženi dokumenti:
Pas Padsey.docx


Terenska nastava

Učenici četvrtih razreda naše škole sa svojim su učiteljicama 9. listopada  u sklopu terenske nastave posjetili Tvornicu kruha Zadar i tvrtku Cromaris.

  Na ulasku u tvornicu za preradu riba Cromaris  su obukli zaštitna odijela kako bi mogli ući u odjeljenja gdje se svježa riba čisti, prerađuje i pakira.

           

 

Posjetili su i Tvornicu kruha Zadar. Tu su učenici vidjeli strojeve koji pekarima pomažu mijesiti i slagati kruh, a zanimljivo je bilo vidjeti i velike peći u kojima se peče kruh. Kao dobri domaćini vrijedni su ih pekari počastili ukusnim kolačima, pecivima i kiflicama.

Slike možete pogledati u fotogaleriji.


POPIS UDŽBENIKA

         2018./2019.

uspjeh učenika

OKVIRNI VREMENIK PISANIH PROVJERA ZNANJA
Kalendar školske godine
Božićni ugođaj u školi

Arhiva vijesti

 

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 12. 2010.

Ukupno: 393843
Ovaj mjesec: 2370
Ovaj tjedan: 605
Danas: 17
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje u Zadru / Asje Petričić 7, HR-23000 Zadar / os-skbenje-zd.skole.hr / ured@os-skbenje-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju