preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje u Zadru

 > Naslovnica
Vijesti

I. likovni natječaj 'ISKONI BJE SLOVO'

Autor: Marijana Šarić, 30. 4. 2017.

I. likovni natječaj pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Grada Zadra, Udruge glagoljaša Zadar i OŠ Zadarski otoci "ISKON BJE SLOVO".

 

Mi, hrvatski narod, vodeći računa o povijesnoj i kulturnoj baštini svojih predaka, želimo istraživati svoje korijene, jezik, tradiciju kako bismo prenijeli tu baštinu na svoju djecu.

Glagoljica je na poseban način dio hrvatskoga povijesnog identiteta – od ranoga srednjeg vijeka pa do danas. Kao takva, bila je  često osporavana i gorljivo branjena. U borbi za hrvatski jezik i pismo glagoljicu  osobito se isticao biskup Grgur Ninski. Na području njegove biskupije i uopće u Zadarskome kraju, na kopnu i osobito na otocima, glagoljica se duboko ukorijenila. Po svećeniku glagoljašu don Vladislavu Cvitanoviću, Zadar i okolica se susreću s glagoljicom i prije Splitskih sabora 925.  

Biograd se diči benediktinskim samostanom Sv. Ivana Evanđeliste iz 1059.  koji je bio glagoljaški. Nakon razaranja tog samostana u 12. st. benediktinci su se iz Biograda  sklonili  najprije u Šibenik pa na otok Pašman, na brežuljak Ćokovac, gdje su podigli crkvu i samostan te nastavili njegovati glagoljsku pismenost i slaviti liturgiju na staroslavenskom jeziku.  Poznato je da je upravo Zadranin Šimun Kožičić Benja (1460. – 1536.), modruški biskup, bio osnivač glagoljske tiskare u Rijeci (1530. godine). U Zadru je Vicko Zmajević, zadarski nadbiskup sagradio glagoljaško sjemenište koje je otvoreno nakon njegove smrti 1748. godine i dobilo ime po njemu "Zmajević".

U novije vrijeme, godine 2014., Ministarstvo kulture Republike Hrvatske donijelo je Rješenje kojim se utvrđuje da umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice ima svojstva nematerijalne kulturne baštine.

Želimo upravo to prenijeti na mlade naraštaje i tako glagoljicu oteti od zaborava. Naša škola je takvo nastojanje uzela kao misao vodilju u svome odgojno-obrazovnom radu, ali i u svojoj ulozi snažnog društvenog posrednika i koordinatora.

Iz toga je proizašla zamisao o likovnom natječaju „Iskoni bje Slovo“   -  prve riječi Ivanova Evanđelja napisane glagoljicom!

 

CILJ NATJEČAJA: osvijestiti važnost glagoljice, njezino povijesno značenje. Učenici i učitelji pratili bi tragove zadarske prošlosti i upravo na tom tragu mogli bi pronaći vizualnu ljepotu svakog kamena, ulice, crkve i pretočiti ju kroz prošlost, sadašnjost ili budućnost grada, kroz povijesne knjige i glagoljska slova u likovni izričaj /likovne uratke. Na taj način djeca bi otkrila bogatstvo i ljepotu stvaralaštva i važnost glagoljice te ju čuvala od zaborava.

 

Propozicije natječaja:

 

Na natječaju mogu sudjelovati svi učenici od 1. do 8. razreda osnovnih škola Zadarske županije. Svaka škola može sudjelovati najviše s dvanaest (12) radova iz likovnog područja izražavanja. Jedan učenik može sudjelovati najviše s jednim radom iz određenog područja izražavanja.

Želimo biti zanimljivi u poticajnom i likovno-tehničkom smislu te smo odlučili da motiv/poticaj ovogodišnjih likovnih radova budu - inicijali koji su početna slova teksta i posebno su lijepo ukrašena.

 

Likovni radovi:

Zadaće slikanja, crtanja, oblikovanja:

Nakon usmjerenog opažanja, analiziranja i razgovora o motivu/poticaju vizualnog istraživanja, učenik treba naslikati ili nacrtati u likovnoj tehnici po izboru na formatu papira A4.

 

Likovno – tehnička sredstva:

- olovka

- tuš i metalno pero

- tuš i kist

- lavirani tuš

- tempera

- akvarel

- grafika: kartonski tisak ili linorez

- kombinirana tehnika

 

Radovi moraju biti pojedinačni. Šalju se poštom, propisno zamotani i zaštićeni od oštećenja. Nije dozvoljeno slanje u roli ili tubi.

Na poleđini likovnih radova mora pisati:

 Likovni natječaj „ISKONI BJE SLOVO“

 IME I PREZIME UČENIKA/CE :

 RAZRED:

 ŠKOLA :

 IME I PREZIME MENTORA:

 ADRESA ŠKOLE:

 TELEFON:

 E-MAIL:

 

Likovni radovi moraju biti poslani najkasnije do 15. svibnja 2017.

Radovi se šalju na adresu: Likovni natječaj ISKONI BJE SLOVO, OŠ ZADARSKI OTOCI, TRG DAMIRA TOMLJANOVIĆA GAVRANA 2,

23000 ZADAR. Rezultati natječaja bit će objavljeni na stranicama naše škole.

Dodjela nagrada bit će u sklopu Dana izvannastavnih aktivnosti, 3. 6. u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar. Bit će pozvano 12 učenika i mentora nagrađenih radova. Poslane učeničke radove izabrat će i vrjednovati stručno povjerenstvo. Radovi koji stignu na vrijeme proslijedit će se stručnom povjerenstvu koje ima 7 članova.

 

Pristigli radovi bit će podijeljeni u 4 kategorije:

              1. kategorija: učenici od 1. do 2. razreda osnovne škole – likovni radovi

              2. kategorija: učenici od 3. do 4. razreda osnovne škole – likovni radovi

              3. kategorija: učenici od 5. do 6. razreda osnovne škole – likovni radovi

              4. kategorija: učenici od 7. do 8. razreda osnovne škole – likovni radovi

 

Vrijednosni sud povjerenstva temeljit će se na osjetilnim, spoznajnim i likovno izražajnim i stvaralačkim mogućnostima učenika određene dobi, a prosudba radova na postignutoj razini izvornosti, izražajnosti i likovno-tehničkoj izvedbi.


Izvor: http://os-zadarski-otoci-zd.skole.hr/?news_hk=1&news_id=568&mshow=290#mod_news


POPIS UDŽBENIKA

         2018./2019.

uspjeh učenika

OKVIRNI VREMENIK PISANIH PROVJERA ZNANJA
Kalendar školske godine
Božićni ugođaj u školi

Arhiva vijesti

 

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 12. 2010.

Ukupno: 393843
Ovaj mjesec: 2370
Ovaj tjedan: 605
Danas: 17
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje u Zadru / Asje Petričić 7, HR-23000 Zadar / os-skbenje-zd.skole.hr / ured@os-skbenje-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju